A gyermek fejlődése
Látás

Egészséges gyermek 18 hónaposan

  • A látása vezérli a felfedezést.
  • Pontosan nyúl a kb. 35 cm-re lévő tárgyakért is.
  • Észleli a mélységet.
  • Megkülönbözteti a formákat megkülönböztet (pl. kör, négyzet).

18 és 24 hónapos kor között

Már jól látják a színeket, érzékelik a teret, finom távolságokat is észlelnek a téri helyzetekben. Pontosabban és finomabban tudják elengedni a tárgyakat, és ez lehetővé teszi a tárgyak ügyes egymásra helyezését, és így több tárgyat is összeillesztenek különböző módon. Ehhez jó látás és térérzékelés szükséges.

A kicsik számára a szabadban tartózkodás nemcsak a nagymozgások miatt fontos, hanem mert a szemük mozgatása és látási figyelmük is fejlődik közben.

A rajzok, a nyomhagyás egyre inkább érdekli őket, teremtsünk lehetőséget a kicsi számára biztonságosan használható eszközzel való firkálásra. Ezt nemcsak papíron tudják kivitelezni, hanem nagyobb felületen is, és az eszköz se ceruza legyen kezdetben. Egy kihajtogatott kartondoboz is alkalmas erre (még rá is mászhat), nyomot hagyni pedig céklalébe mártott szivaccsal is lehet (ezt még a szájába is veheti). Később adhatunk neki vastag filcet, vagy a boltban kapható műanyag borítású zsírkrétát is. A lényeg, hogy erőteljes vonalat, színt hagyjon az eszköz. Kaphatók olyan kréták is, amik nyomát könnyen ki lehet mosni a ruházatból.

Mindenképp érdemes felfigyelni, ha a totyogó, jövő-menő kisgyermek elkezd egyre többször nekimenni tárgyaknak, elesik vagy váratlanul megtorpan és akár le is ül. Az is figyelmeztető jel lehet, hogy ha az éleslátásával egy kisgyermeknek nincs problémája, mégis sok ütközéses balesete adódik, vagy ha egy kisgyermek túl közelről nézi meg a tárgyakat. Ilyen esetben forduljunk orvoshoz!

Gyorslinkek