Legfrissebb tartalmak

Szülés, császármetszés, VBAC tájékoztató várandósok részére

2021.06.07.

Ha a várandós szeretné elkerülni, hogy esetleg áldozatául essen a kórházi rutinnak, hogy ő és babája egy legyen az aznapi „esetek” közül, akkor informálódnia és terveznie kell. 

E tájékoztató célja az, hogy várandós nők részére nyújtson néhány fontos támpontot, beszélgetésindító gondolatot, amelyre szükségük lehet az informált döntéshozatalhoz.

„[…] szülni mégiscsak ünnep.” 

/Frédérick Leboyer/ 

Tovább >>

Szépséges Várandósság Konferencia

2021.05.31.

A rendezvény: Miniszterelnökségi támogatással kismamáknak szervezett Szépséges Várandósság Konferencia, Duna Palota, 2020. szeptember 12. Az időközben kialakult járványhelyzet miatt webkonferencia formában került megtartásra.

A konferenciához kapcsolódó előadások itt tekinthetők meg: LINK 

Tovább >>

Szoptatás témájában készített szakmai anyagok

2020.10.27.
A Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljárva tájékoztatjuk arról, hogy Dr. Szalayné Halász Orsolya megyei vezető védőnő,- aki korábban az ajkai Magyar Imre Kórházban kórházi védőnőként dolgozott - korábbi munkája során, szoptatás témájában készített szakmai anyagainak közzétételét a Kórház főigazgatója engedélyezte. A szakmai anyagokat a területi védőnők a családok számára oktatás céljából felhasználhatják....

Tovább >>

Az egészséges táplálkozás gyermekkorban

2020.09.30.

A családtervezés időszakában különösen fontos az egészséges életmód betartása, a tudatos egészségmegőrzés. A gyermek megszületésétől kezdve egészen a kisiskolás korig a legnagyobb szerepe a szülőknek, családtagoknak van abban, hogy milyen életvitelre, életmódra neveli rá gyermekét, ekkor alapozza meg a gyermek egészségmagatartását, ezzel az egészségét is.

Tovább >>

Családdá válás, az apa szerepe

2020.09.30.

A családdá, szülővé válás napjainkban sokszor más kihívásokat tartogat, mint szüleink, nagyszüleink idején. Azonban az anyai és apai szerepekkel való azonosulás, az új szerepek megtanulása, megismerni a párunk és önmagunk új oldalát és így fenntartani a családi harmóniát ma is nehéz feladat. A szülői feladatok elvárásaira, kihívásaira mindenki másképp reagál. Az ismeretlen, stresszes helyzetekkel való megküzdést segíti, ha a szülők beszélgetnek egymással érzéseikről, tapasztalataikról és igényeikről. Minden gyermekszületést követő időszak az anyának és az apának is egyformán tartogat meglepetéseket, kihívásokat, amely a fejlődés zálogát hordozza.

Tovább >>

A logopédiai foglalkozásokról…

2016.09.02.

Szeptember az óvodákban nem csak az évkezdésről szól, ez az óvodai logopédiai szűrések időszaka is, amikor a logopédus szakemberek felmérik a gyermekek képességeit, beszéd- és nyelvi fejlettségét. A logopédiai szűréseket követően, amennyiben szükséges, a szakemberek javaslatára veszik kezdetüket a logopédiai foglalkozások. A szülőkben sokszor felmerül a kérdés, vajon mi történik ezeken a foglalkozásokon, mikor zajlanak, nem zavarják-e a gyermek kialakult napi/heti rendjét? Egyéni vagy csoportos foglalkozás keretében történnek? Mennyi ideig tart egy-egy alkalom? Milyen rendszerességgel találkoznak a gyermekek a logopédusokkal? Ilyen és ehhez hasonló tisztázandó kérdésekkel találkoznak az óvodákban és iskolákban dolgozó logopédusok.

A fenti kérdések jelzik, hogy mennyire fontos a szülők és a szakemberek közötti kommunikáció, a rendszeres és kölcsönös tájékoztatás, együttműködés, amely a bizalom és a munka eredményességének az alapja.

Mind a szülők, mind pedig a gyermekekkel foglalkozó szakemberek célja az, hogy kialakuljon a gyermek tiszta beszéde, mely a verbális kommunikációt alapozza meg.

Tovább >>

Csecsemőkori csípő problémák, csípőtorna

2016.09.02.

Az újszülöttek vizsgálatai között szerepel a csípő szűrése is. Ezt a vizsgálatot mind a kórházban, mind a háziorvosi ellátásban elvégzik, majd 4 hónapos korban megismétlik. Több ok vezethet a csípőproblémák kialakulásához: örökletes és szerzett tényezők. Ez utóbbiak közül a leggyakoribbak: a méhen belüli téraránytalanság (nagy születési súlyú baba), a medencevégű fekvés (farfekvés), a kis mennyiségű magzatvíz és vannak, lehetnek ma még ismeretlen okok is. Tény, hogy leányoknál gyakrabban fordul elő.


Tovább >>

Kihez forduljunk, ha beszédhibás a gyermek?

2016.09.02.

Honnan tudhatja egy gyakorló szülő, aki nem rendelkezik pedagógia, logopédiai tapasztalatokkal, hogy gyermeke beszéde korának megfelelő-e? Vagy a beszédfejlődésben van-e valamilyen elmaradás? Vannak-e korrigálásra szoruló hangjai? Mikor alakul ki a tiszta beszéd? Mit tehetünk gyermekünk megfelelő beszédfejlődéséért? Egyszerűen csak többet kell mesélnünk neki? Végül a legfontosabb: kihez forduljunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel egy szülőben gyermeke beszédfejlődése során.

Tovább >>

Kullancscsípés

2015.07.16.

Késő tavasztól, az ősz beálltáig a kullancsok sok izgalmat okozhatnak. Kár lenne azonban ezért száműzni az életünkből a természetben eltöltött órákat. Hogyan védekezhetünk ellenük és az általuk terjesztett kórokkal szemben?

Tovább >>