A gyermek fejlődése
Hallás

Egészséges gyermek tizennyolc hónaposan

  • Felismeri a különböző irányból érkező (fentről, háta mögül is) hangok forrását
  • Egyszerű kéréseket ért (megmutat, végrehajt)
  • Egyszerű dallamot dúdol (pl. zsipp-zsupp…)

18 és 24 hónapos kor között

A szavak tanulásának korszaka köszöntött be a gyermekek életében. A beszéd értése, a passzív és aktív szókincs is a legtöbb gyermek esetében robbanásszerűen gyarapszik. A beszédet mindig előbb értik a kicsik, aztán tanulják meg a szavakat használni, kimondani. Egyre több dallamot tudnak megkülönböztetni, kihallják a zajból is a nevüket vagy a számukra fontos információkat. A legtöbb kisgyermek a suttogó beszédre is felfigyel, ha éppen nem köti le érdeklődését és figyelmét valami egyéb, nagyon fontos dolog.

A totyogók életében nagyon érdekes a „hangos” világ. Fontos, hogy egy-egy különösebb, nem mindennapi hang forrását, ha van rá mód, mutassuk meg a gyermeknek. Más hangokkal is érdemes így eljárni addig, amíg a kicsi érdeklődve kapja fel a fejét és fülel: mi volt ez? A zajkeltő eszközök, hangszerek is izgalmasak már számukra. Jó játék, ha próbáljuk eldöntetni velük, hogy két hangszer közül melyiknek a hangját hallják. Ezt a játékot nemcsak hangszerekkel, hanem egyéb, a háztartásban előforduló eszközökkel is lehet játszani.

Énekeljünk, mondókázzunk a gyermekkel. A hallási figyelem fokozottabban fejlődik, ha a figyelmet a mozgások, gesztusok is lekötik. Ebben a korban még csak a magas hangon énekelt dalok dallamát tudják megkülönböztetni, a mély hangú ének skandálásnak hathat még.

Továbbra is lényeges, hogy szólítsuk meg, mielőtt ő meglátna minket, vagy bármit is tennénk velük. Várjuk meg, míg ránk is néz, hogy a figyelem erősödjön!

Amennyiben a kisgyermek hallásával eddig nem tapasztaltunk problémát, akkor is ellenőrizzük időnként, hogy a nevére felfigyel-e a kicsi, vagy egy-egy szokatlan zajra felkapja-e a fejét. Kevésbé szokott feltűnni, ha egy gyermek a hangok megkülönböztetésében nem ügyes. Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha inkább a mélyebb hangokra, dallamokra figyel, vagy ha már ismeri a tárgyak nevét, és meg is tudja azokat mutatni, ha kérjük, de időnként eltéveszti, vagy bizonytalanul néz ránk. Forduljunk a védőnőhöz!

A krónikus középfülgyulladás ebben az életkorban is gyakori a gyermekek körében, ami átmeneti hallásgyengeséget, vagy tartós fennállás esetén maradandó hallássérülést okozhat, szélsőséges esetben siketséget. Feltétlenül orvosi kivizsgálás és az orvosi utasítások betartása szükséges!

Gyorslinkek