A gyermek fejlődése
A gyermek fejlődése / 18–24 hó / Önkiszolgálás
Önkiszolgálás

Egészséges gyermek 18 hónaposan

  • Jelzi, ha pisis, kakis.
  • Darabos ételt rág.
  • Kanalat kezd használni étkezéskor, de a javát még etetéssel kapja.
  • Egyszerűen levehető ruhadarabot le tud húzni magáról.
  • Fürdetéskor segít, megmossa a pocakját, a fogkefét a fogaihoz illeszti és mozgatja.

18 és 24 hónapos kor között

Ha lehetőséget kap rá a gyermek, gyakorolja a már megszerzett tudását. Belelép a szülők cipőjébe, belebújik nagyobb méretű ruháikba több-kevesebb sikerrel. Az önállósodás az étkezés, a tisztálkodás és az öltözködés terén is megnyilvánul. Amelyik gyermek kap rá lehetőséget, a kanalat a korszak végére már használni tudja, és nem okoz nehézséget nyugodt körülmények között pár kortyot folyamatos nyeléssel meginnia pohárból a folyadék kiöntése nélkül. Nemcsak rág, hanem nyelvével is egyre ügyesebben bánva visszatolja a nagyobb falatokat, vagy lenyalja az ajkán maradt ételt. Van, aki már a szalvétát is használni kezdi, hogyha látja, hogy mások hogyan csinálják. A fürdetéskor a testük megmosdatásában is segédkezik, egyre ügyesebben használja a szivacsot, készíti a habot és mossa meg a hasát, arcát, kezét.

A legfontosabb, hogy hagyjuk a gyermeket próbálkozni, kipróbálni a képességeiket az önálló étkezés, ivás, öltözködés és tisztálkodás terén. Engedjük kisbabából gyermekké nőni! Természetesen ez nem a kicsi magára hagyását jelenti, de csak annyit segítsünk neki, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen. Csak dicsérjük próbálkozásait, ne szidjuk, ha valamit még nem tud egyedül megtenni. Így nem törjük le vállalkozó kedvét, újra és újra neki fog veselkedni, amíg nem sikerül. Amit már tud egyedül, azt viszont várjuk is el tőle. Az is természetes, hogy nincs mindig kedve a kicsinek próbálkozni. Betegség idején, vagy olyan időszakban, amikor fogzik és bágyadtabb, vagy egyszerűen csak fáradt, ne várjunk tőle teljes önállóságot, hanem segítsünk neki.

Vannak olyan kisgyerekek, akik nem érdeklődnek az étkezés vagy az öltözködés iránt, és van, aki nem igazán szeret a vízben lenni, fürdeni. Ezeknek a gyermekeknek vagy rossz tapasztalataik vannak ezekről a területekről, vagy valamilyen ingerrel szemben túlérzékenyek. Támogatnunk kell az önállósodásban, ugyanakkor nagyon elnézőnek kell lennünk. Ha türelmetlenek vagyunk, az csak méginkább megriasztja, aminek következtében a gyermek ügyetlenebb, önállótlanabb marad. Az önkiszolgálás, étkezések alkalmával egyszerre csak egy dolgot változtassunk, és miután azt megszokta, jöhet egy másik. Például a fogzást nehezen viselő gyermeknél ne egyszerre akarjuk bevezetni az új ételeket, és az újfajta étkezést is. 

Gyorslinkek