Gyermekkori vitaminpótlás
A gyermekkori vitaminpótlás nem kis fejtörést okoz a szülőknek a kecsegtető tájékoztatók, hangzatos reklámok kavalkádjában. Leírásunk útjelzőként szolgál az adjunk, ne adjunk, mikor adjunk, mit adjunk, mennyit adjunk kérdések eldöntésében.
A vitaminok szerves vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek többségét az emberi szervezet nem képes előállítani, szintetizálni, táplálék útján vesszük fel. Ideális esetben, – a D-vitamin kivételével – a megfelelő táplálkozás fedezi a vitaminszükségletet is. A zöldségeken és gyümölcsökön kívül kiváló vitaminforrás a tojás, a belsőségek, a tej, a hús- és a halételek.
A vitaminokat oldékonyság alapján két csoportra osztjuk. Vízoldékony vitaminok a B-vitaminok, a C-vitamin és a folsav, zsíroldékonyak az A-, D-, E-, és K-vitamin. A vízoldékony vitaminok gyorsan felszívódnak és gyorsan kiürülnek a szervezetből, így naponkénti bevitelük szükséges. A zsíroldékony vitaminok raktározódnak a szervezetben, napi bevitelük nem szükséges, túladagolásuk mérgezést eredményez.
|
|
A vitaminszükségletet döntően a táplálék biztosítja. Egyetlen kivétel a D-vitamin, mert ennek csupán 10%-a származik étkezésből, 90%-a napsugárzás hatására képződik a szervezetben.
Minden vitamin különleges feladattal bír a szervezet működésében, hiánya más és más tünetben nyilvánul meg. Ha a szervezet vitaminigénye nagyobb, mint a vitaminbevitel, enyhébb esetben vitaminszegénység, súlyos esetben vitaminhiány lép fel.
A D-vitaminról
|
A D-vitamin pótlás egészséges életmód mellett is minden életkorban ajánlott. Megfelelő D-vitamin ellátottság esetén csökken többek között olyan civilizációs betegségek gyakorisága is, mint a szív- és érrendszeri, vagy a daganatos betegségeké. Hazánkban a lakosság csak mintegy negyedénél teljesül optimális D-vitamin-szint. A napi szükségletnek megfelelő D-vitamin 20 perc napsütés hatására képződik a téli hónapokban. Fontos tudnunk, hogy magas faktorszámú naptej használata mellett nincs szintézis.
|
A megfelelő táplálkozásról
Ha az egészséges táplálkozást egy ház képével szemléltetjük, akkor az a gabonafélékre épül, az oldalfalakat zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök alkotják, a tető pedig húsokból, húskészítményekből, tejből és tejtermékekből áll. A zsiradékban és cukorban gazdag táplálékok heti, vagy ennél ritkább fogyasztása javasolt.
Mikor adjunk vitamint?
Ha a fokozott vitaminigény vitamingazdag táplálkozással nem biztosítható, vitaminkészítmények, multivitaminok adása indokolt. Ilyen fokozott vitaminigényű állapot a gyors növekedés, a fizikai megterhelés, a fertőzéses megbetegedések, a súlyos sérülés, a műtét, a tartós belgyógyászati megbetegedések és bizonyos gyógyszerek szedése.
A multivitaminok az átlagos napi szükségletnek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, tehát vitaminhiány kezelésére nem alkalmasak. Amennyiben normális vegyes étrend mellett adjuk ezeket a készítményeket, akkor a szervezet összességében a napi szükségletet jóval meghaladó mennyiségben jut vitaminokhoz. A szükségesnél több vitamin nem fog kifejezett toxikus tüneteket okozni, azonban a szervezetből való eltávolításuk feleslegesen terheli a kiválasztás szervrendszereit. Hirtelen elhagyásuk esetén vitaminhiányos tünetek jelentkezhetnek.
Mire figyeljünk a vitaminkészítmény megválasztásnál |
|
Az egyes vitaminok életkori napi szükséges dózisát, valamint az egyes tápanyagok vitamintartalmát az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján érhetjük el. (www.oeti.hu)
Dr. Hamar Judit gyermekgyógyász
Bethesda Gyermekkórház