A táplálékallergia
A táplálékallergia a szervezet egy/vagy több allergén (ebben az esetben allergiát
okozó táplálékok vagy táplálék-összetevők) által kiváltott specifikus, reprodukálható
(azaz újra kiváltható), kóros immunreakció. A leggyakoribb táplálékallergének
közé a tehéntej, a hüvelyesek, a szója, a tojás, a hal, a tenger gyümölcsei, a
diófélék, a búza, a rozs, a gyógynövények és egyes fűszerek tartoznak, de gyakran
okoznak panaszt a citrusfélék, a déligyümölcsök, az eper, a paradicsom, a spenót,
a savanyú káposzta, a sertés- és a vadhús, a csokoládé, a feketekávé, az alkohol,
valamint az adalékanyagokat tartalmazó termékek is. Sajnos lényegében bármely
élelmiszer vagy élelmiszer-összetevő kiválthat allergiás tüneteket.
Majdnem allergia, de mégsem
Sokan összekeverik a táplálékintoleranciát a táplálékallergiával, holott a két állapot nem azonos, bár mindkettő az étkezéssel
függ össze. Az allergia és az intolerancia közötti alapvető különbség, hogy míg
allergia esetén a szervezet immunológiai mechanizmussal (antitestek vagy sejtek
által közvetített reakcióval) reagál az idegen antigénekre, addig intolerancia
esetében nincs immunológiai folyamat, tehát szervezetünk nem termel ellenanyagokat
és pszichés eltérés sem tapasztalható.
A legszemléletesebb példa a táplálékallergia és -intolerancia közötti különbség
megértésére a tehéntej esete. A tehéntej fehérjéi ugyanis allergiás reakcióhoz
vezetnek, míg tejcukortartalma (laktóztartalma) intoleranciát okoz. A gyakran
(tévesen) emlegetett tejallergia kifejezés így nem elég pontos, használata nem
írja jól körül a problémát, emiatt megtévesztő is lehet, mivel a két állapot étrendje
sem teljesen azonos, sőt.
A tejcukor (laktóz) lebontását a vékonybeleinkben a laktáz nevű enzim végzi.
Sok embernél azonban genetikailag részben vagy teljesen hiányzik ez az enzim,
ezért náluk a tejcukor emésztése, felszívódása zavart szenved. A tejcukor-érzékenység,
más néven a laktózintolerancia esetén dózisfüggően a tej és tejtermékek fogyasztása
után hasfájás, hascsikarás, puffadás, hirtelen jelentkező hasmenés, hasi diszkomfortérzés
alakul ki. A tejcukor-érzékenység többnyire egész életre szól, bár az is előfordul,
hogy valamilyen bélfertőzés, -gyulladás vagy antibiotikum-kúra okozta hasmenés
következtében csak átmenetileg alakul ki, és idővel megszűnik. A nyers vagy pasztőrözött
tehéntej, tejföl, tejszín fogyasztása okozza általában a legerőteljesebb tüneteket,
míg a savanyított tejtermékek (joghurt, kefir), illetve a túró és a kemény sajtok
fogyasztását már jobban tolerálják az érintettek (ezt nevezzük egyéni tűrőképességnek).
Az enzim teljes hiánya esetén azonban akár a gyógyszerek vivőanyagaként felhasznált
tejcukor is panaszokat okoz.
A táplálékallergia és -intolerancia közötti sarkalatos különbséget a kezelésükre
javasolt diéta is szemlélteti: míg az allergia esetében az allergén legkisebb
mennyisége (akár pár morzsa, a tej esetében egy korty) is reakciót válthat ki,
emiatt az allergénforrás teljes mellőzése szükséges, addig az intolerancia esetében
az elfogyasztott táplálék adagjától is függ, hogy az problémát okoz-e. Egyes táplálékallergiák
esetében azonban ismert az a jelenség is, hogy idővel a beteg „kinövi” az allergiát:
ez főleg a kisgyermekkorban jelentkező tehéntejfehérje- és a tojásfehérje-allergia
esetében igaz. A jól diétázó (az allergén fogyasztását teljesen kerülő) kisgyermek
óvodás- vagy iskoláskorára akár tünetmentessé is válhat, és fokozatosan, de áttérhet
a normál, vegyes étrendre.
A táplálékallergia tünetei
A táplálékallergia számos tünetet okozhat, ezek több szervet, szervrendszert
érinthetnek, mint például az emésztőrendszert (hasmenés, hányás, hasi fájdalom,
székrekedés, testtömeg-növekedés hiánya, reflux), a bőrt (ekcéma, bőrgyulladás,
csalánkiütések, bőr- vagy nyálkahártya-vérzések), a légutakat (orrfolyás, akadályozott
orrlégzés, köhögés, hörgőgyulladás, rohamokban jelentkező tüsszentés, rekedtség,
fülgyulladás), az idegrendszert (viselkedési zavar, alvászavar, migrén), emellett
fáradékonyságot, ízületi gyulladást, vashiányos vérszegénységet, az egyes fehérvérsejtek
elszaporodását és akár anafilaxiás sokkot is okozhatnak.
A táplálékallergia kezelése
A már kialakult allergia esetén a cél az, hogy az allergiát okozó élelmiszert
vagy élelmiszer-összetevőt teljesen száműzzük az étrendből, miközben figyelni
kell arra is, hogy az étrend fedezze a szükséges mennyiségű és minőségű tápanyagot.
Ezt eliminációs diétának is nevezzük. Az így kialakított speciális étrend követésének
időtartama és szigorúsága függ a beteg életkorától, a tünetek súlyosságától, illetve
az allergén fajtájától is.
A legtöbb, étrendünkben gyakran előforduló élelmiszer helyettesítésére számos
alternatíva létezik, ezért némi gyakorlással az allergiás egyének is ugyanolyan
vegyes, változatos és jóízű étrendet követhetnek, mint egészséges társaik. Ebben
a modern élelmiszeripari eljárások is segítségükre vannak, hiszen ma már nem csak
a tehéntej, de a búzaliszt vagy akár a tojás is helyettesíthető a termékekben
az ízhatás, élvezeti érték jelentősebb romlása nélkül is.
A számos speciális diétás célra szánt élelmiszer, termék esetében azonban a táplálékallergiás,
-intoleráns egyének számára az étrend betartása már a vásárláskor, ételrendeléskor
megkezdődik. Számukra akár életfontosságú is lehet annak eldöntése, hogy az adott
termék belefér-e az étrendjükbe: az élelmiszerek címkéjén ezért minden esetben
ellenőrizniük kell, hogy az összetevők között szerepel-e a panaszt kiváltó allergén.
Ebben a mára sokkal precízebb, olvashatóbb, látványosabb feliratok, kiemelések
is a diétázók segítségére vannak. Emellett a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia
Adatbank gluténmentes, tejcukortól, tejfehérjétől, tojástól, szójától, földimogyorótól,
azoszínezékektől, kén-dioxidtól és származékaitól, valamint benzoesavtól mentes
termékeket felsoroló kiadványai is hasznosak a mindennapi élet, étrend megtervezésében.
Antal Emese, Schmidt Judit, dr. Biró Lajos