A gyermekkori hasmenések jelentős
részét vírusos fertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket 1-2
nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül megszűnik. A
legtöbb esetben szájon át végzett folyadékpótlással, vagy ún. rehidráló oldat
alkalmazásával kisded- és gyermekkorban is otthon kezelhető betegségről van
szó. A kezdeti időszakban érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermeknek van-e
rendszeresen vizelete, a hányás után kicsit várva kanalanként, kortyonként
érdemes az elvesztett folyadékot pótolni, amely általában 50-100 ml
(székletenként, hányásonként is hasonló mennyiség pótlása szükséges a napi
folyadékszükségleten felül). A pótlás formája lehet a már említett rehidráló
oldat, vagy – ha azt a gyermek nem fogadja el – bármilyen, lehetőleg cukortartalmú
folyadék. A mennyiség szempontjából irányadó, hogy 10 kg-os gyermek napi
folyadékigénye 1 liter, 20 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1,5 liter, ebbe
leves, joghurt, kakaó stb. is beleszámolható.
Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
- Ha a gyermek vizeletének
mennyisége nagyon kevés.
- Ha nagyon bágyadt, elesett,
aluszékony.
- Sokat hány és nem mutat javuló
tendenciát vagy két napon túl is jelen van hányás.
- Magas, nehezen csillapítható
láza van.
- A hányás mellett más
idegrendszeri tünete is van (pl. látászavar, járászavar, aluszékonyság,
beszédképtelenség, görcs stb.)
Mi okozza a fertőzést?
A hasmenések terjedésének oka
legtöbbször a piszkos kéz, a nem megfelelően elkészített, vagy megmosott
élelmiszer. A betegségben szenvedő ember széklete tartalmazza a kórokozót,
amely a kézre kerülve az ételbe kerülhet, vagy testi kontaktussal tovább
adható.
A különböző vírusfertőzések
kimutatása egy-két kivételtől eltekintve (pl. rota- és adenovírus gyorstesztek)
nehézkesek, és sokszor a tünetek meg is szűnnek, vagy jelentősen javulnak, mire
a lelet megérkezne. Székletet tenyészteni, éppen ezért csak elhúzódó betegség
esetén van értelme, és ha felmerül, hogy valamilyen baktérium, vagy parazita
áll a fertőzés hátterében.
Szalmonella?
TIPP
Pasztörizálatlan tejet, vagy nyers tojást tartalmazó ételt ne fogyasszunk! Nyers
hús, vagy tojás konyhai alkalmazása után mossunk mindig kezet, tisztítsuk le megfelelően
a munkafelületet és kerüljük a csecsemővel- vagy kisgyermekkel való kontaktust,
akik életkoruknál fogva fogékonyabbak a fertőzésre!
A Szalmonella fertőzések a
gyermekkori hasmenések egy speciális csoportját alkotják, amelyeknél nem vírus,
hanem egy baktérium okoz fertőzést. A Szalmonella szerotípusától és a
gazdaszervezettől függően a betegség különböző formákban jelentkezhet.
A fertőzésnek van egy ma már
ritkán jelentkező, igen súlyos formája a hastífusz, amely magas lázzal és ködös
tudatállapottal jár, de hasmenés nem kíséri, sokkal gyakoribb azonban a
Szalmonella hasmenést okozó formája, amelyet szalmonellózisnak nevezünk. A kórkép
gyakran járványosan jelentkezik, tömeges megbetegedéseket okozva.
A Szalmonella az állatok,
szárnyasok és emberek bélrendszerében szaporodik. A legtöbb fertőzést a
szennyezett élelmiszer okozza. A fertőzött étel általában normál kinézetű és
normál illatú és legtöbbször állati eredetű (pl. szarvasmarha, szárnyasok, tej,
vagy tojás), de más ételek (pl. zöldségek) is fertőzöttek lehetnek. A Szalmonella
sokszor úgy kerül bele az ételbe, hogy az
ételt árusító, vagy készítő egyén nem mos megfelelően kezet a mellékhelység
használatát követően. A fertőzést azonban állatok simogatásával is el lehet
kapni, sok háziállat, szárnyas (különösen fiatal egyedek pl. kiscsibe,
kiskacsa), de hüllők (pl. teknős, kígyó stb.) is hordozhatják, érdemes ezért az
ilyen állatok simogatását követően azonnal kezet mosni (pl. állatkerti
simogató). Lényeges tudni, hogy a hőkezelés megöli a Szalmonellát.
A szalmonellózis tünetei
általában 12–72 órán belül jelentkeznek:
- hasmenés,
- láz,
- hasi fájdalom,
- hányinger, hányás,
- hirtelen kezdődő fejfájás.
Az öt év alatti gyermekeket
fertőzi meg legtöbbször a betegség, ebben a korosztályban olyan gyakori a
fertőzés, mint az összes többi korosztályban együttvéve. Az ép immunitású
egyénben a betegség általában egy hét alatt lezajlik és különösebb kezelést nem
igényel. Csecsemőkben és idősekben, vagy akiknek valamilyen más okból gyengébb
az immunrendszerük súlyos fertőzéseket válthatnak ki, ilyenkor a kórokozó nem
csak a bélben okoz betegséget, hanem a véráramba jutva a szervezet más részeit
(pl. ízületek) is megbetegíti, ilyen esetben szükséges kórházi felvétel és
antibiotikus kezelés is. Ritkán tartósan fennálló ízületi fájdalom, szemészeti
problémák és vizeletürítési zavarok jelentkezhetnek Salmonella fertőzést
követően. Enyhe esetekben azonban a feleslegesen alkalmazott antibiotikus
kezelés a betegség elhúzódását, hosszas kórokozó hordozást okozhat, ezért
kerülendő.
A betegség diagnózisát a széklet
tenyésztésével lehet igazolni. Tudni kell azonban, hogy a baktérium a
bélrendszerben, epeutakban hónapokig még megmaradhat, és a korábban fertőzött
egyén tovább terjesztheti a betegséget. Az előzőek miatt 0-3 éves gyermekekkel
foglalkozó munkahelyeken, egészségügyi- és szociális intézményekben, illetve
anyatejjel foglalkozó dolgozók körében, ha a betegségen az illető átesett, két
Salmonella mentes székletmintára van szükség ahhoz, hogy ismét egészségesnek
minősítsék és dolgozhasson, anélkül, hogy tovább terjesztené a betegséget. A
bölcsödébe járó gyermekekre is ez vonatkozik.
A Salmonella által okozott
hasmenéses megbetegedések általában enyhe lefolyású, otthon kezelhető
betegséget okoznak, kórházi bentfekvésre és antibiotikus kezelésre ritkán van
szükség. Kisgyermekek fokozottan veszélyeztettek, azonban megfelelő kéz
higiénével és az ételek hőkezelésével még a nyári melegben is megelőzhető
betegségről van szó.
Dr. Major János gyermekgyógyász
Bethesda Gyermekkórház