Gyermek és család
Gyermek és család / Gyermeklélek

Gyógyító állatok

Hagyományos feladatai mellet – mint az emberek vagy tárgyak védelme, a vadászat, a terelés, a vízi vagy hegyi életmentés és a vakvezetés – a kutya gyógyító munkát is végez, vagyis a kutyák jelenléte, közelsége, aktivitása terápiás hatással bír. De mit is jelent ez pontosan, hogyan „gyógyít” a kutya?


Mi is az az állatterápia?

A kutyaterápia a legelterjedtebb az állatokkal végzet gyógyító munkában. Az állatterápia olyan alkalmazott tudományág, mely terápiás állatokat (leggyakrabban kutyát, macskát, de bármilyen szelíd emlőst, hüllőt, akár halat is) használ bizonyos emberi problémák megoldására.

Boris Levinson amerikai pszichológus a hatvanas években egy viselkedési zavarokkal küszködő kisfiút kezelt, akit már hónapok óta képtelen volt szóra bírni. Egy napon a pszichológus kénytelen volt a rendelésre bevinni a kutyáját. Meglepve tapasztalta, hogy a kutya hatására a gyermek feloldódott, beszélni kezdett az állathoz és annak gazdájához. A következő vizsgálatokra Levinson már szándékosan vitte el a kutyáját, minden tiltás ellenére. A kisfiú állapota rohamosan javulni kezdett. Ekkor indultak meg a pszichoterápiában az állatterápiás kutatások és kísérletek.

Az állatterápia típusai

Az állatterápiának több típusa van. Beszélhetünk állat-asszisztált aktivitásról,valamint állat-asszisztált terápiáról.

Az állat-asszisztált aktivitás olyan tevékenység, amelyet szakemberek vagy laikusok állatok (többnyire kutyák) segítségével tartanak, és hangulatjavítási, terápiás vagy nevelési haszonnal járva növelik a foglalkozásban részt vevők életminőségét.

Az állat-asszisztált terápia pedig olyan célorientált beavatkozás, melynek során egy, bizonyos kritériumokat teljesítő állat jelenléte, aktivitása a terápiás program részeként a páciensek fizikai, érzelmi, szociális, és kognitív funkcióinak javítását tűzi ki célul, miközben a változásokat a személyzet dokumentálja. Ennek során a beteg egy szakmai protokoll szerint, a terápiás csapat segítségével alakít ki kapcsolatot az állattal (simogatás, etetés, sétáltatás stb.). A vizsgálatok során a terápiában részt vevő páciensek állapotának változását kontrollcsoportokhoz, vagy saját, a terápia megkezdése előtti állapotukhoz viszonyítják.

Mely intézményekben alkalmazhatnak állatterápiát?

 • Csecsemő- és gyermekotthonokban, sérült és egészséges gyermekeknél egyaránt
 • Óvodákban
 • Iskolákban
 • Idősek otthonában
 • Rehabilitációs intézetekben

Az állatterápia előnyei

 • A kedvenceinkkel töltött idő csökkenti a stresszt.
 • Műszeres vizsgálatok igazolják, hogy ha az ember doromboló macskát tart az ölében, az mintegy 20%-kal csökkenti az illető vérnyomását. Egyes kutatások szerint a cukorbetegség (vércukorszint beállítása, szövődmények megelőzése) is jobban kezelhető, ha négylábú „doktor” van a házban.
 • Szellemi fogyatékkal élőknél akár már egy akvárium jelenléte is javít a beteg szociális viszonyain.
 • Enyhíti az egyedül élő, magányos emberek szomorúságát. Segít a depresszió, a rossz közérzet, és a lehangoltság leküzdésében, így az érzelmi állapotok javításában.
 • Az állatok jelenléte, meleg testük, selymes szőrük érintése oldja a szorongást. Az állat nem tesz különbséget az egészséges és a beteg között, mellette a fogyatékos gyerek is teljes értékű embernek érezheti magát.
 • A kutyák nem csak érzelmi, de fizikai terápiára is alkalmasak. Egy-egy vidám, játékos kutyus mozgásra ösztönözheti a betegeket.

Kutyaterápia a gyakorlatban

Terápiás kutyámmal egy gyermekotthonban jártunk, ahol egyaránt voltak egészséges és lelki segítségre szoruló gyermekek is. A csapatban volt egy Down-szindrómás kisfiú, akit egyszer megharapott egy kutya, ezért minden kutyától félt. Amikor bementünk az otthonba, a kutya láttán minden gyerek arca felderült. Csak ő húzódott félre, érthető okokból, ezért nem is erőltettem a kontaktusfelvételt. Búcsúzáskor a gyerekek szomorúan köszöntek el a kutyától, miközben az említett kisfiú egy sarokból félrehúzódva nézte a bundás, nyugodt, szeretetet árasztó jószágot. Az utolsó pillanatban azonban megdöbbentő dolog történt: odacsúszott négykézláb az ebhez, megsimogatta, majd beletúrt finom, félhosszú bundájába. Soha nem felejtem el azt a tekintetet. Az arcán az öröm és boldogság látszott: hát mégsem minden kutya vadállat!

Pillerné Pál Anna, Solymosy József Bonifácz

NEFI

Gyorslinkek