Gondozás
Gondozás / Otthon

Veszélyes lehet a mosógélpárna kisgyermekünkre

Egyre több háztartásban próbálják ki az ún. mosógélpárnákat, mosógélkapszulákat, amellyel párhuzamosan nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma. Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) adatai alapján az előző évhez képest 2013-ra megháromszorozódott, 2014-re pedig csaknem megkétszereződött a kórházak által ellátott, mosógélpárna vagy -kapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma.

A mosógélpárna a mosószerek egy új, korszerűbb és hatékonyabb fajtája, olyan mosószer, amely vékony, vízoldható hártyával körülhatárolt, előre kiadagolt, tömény és intenzív tisztító hatású. Használata egyszerű és kényelmes, alkalmazásával emellett környezetünket is óvjuk, mivel így elkerülhető a mosószer elcsöppenése, kipárolgása, felesleges túladagolása. Rendeltetésszerű használata esetén biztonságos!

A feltűnő színű párnácskák azonban könnyen felkelthetik a kicsik érdeklődését, és ez komoly veszélyforrást jelenthet számukra, mivel vízoldékony külsejük nyállal, nedves kézzel érintkezve is feloldódik, így a mosószer pillanatok alatt a gyermek szájába, szemébe, félrenyelve a tüdejébe kerülhet. Az összetevők között főleg irritáló komponensek vannak, de tartalmazhatnak maró és érzékenyítő összetevőket is. Mivel koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, az általuk okozott tünetek is súlyosabbak a hagyományos mosószerek által okozott tüneteknél.

A mosószerpárnában lévő sűrű folyadék a kisgyermekek védelme érdekében kellemetlen ízű, hánytató hatású riasztóanyagot tartalmaz, emiatt nem valószínű, hogy nagyobb mennyiséget nyelnek le, viszont egyes típusok kimarhatják a szövetet, és a lenyelésük, félrenyelésük miatt kialakult tünetek kórházi ellátást igényelhetnek. Szétharapva a szembe, orrba is kerülhet, égő, szúró érzést, orrfolyást, könnyezést, lokális fájdalmat okozva. A szer súlyosan károsíthatja a szemet.

Ha a gyerek szájába került, mossuk ki vagy öblítsük ki a száját tiszta vízzel, melyet nem szabad lenyelni. A gyermeket tilos meghánytatni! Nagyobb vagy bizonytalan mennyiség lenyelésekor, ismétlődő hányás, köhögés, nyálcsorgás, hasi fájdalom esetén víz itatását semmikképpen ne forszírozzuk, hívjunk mentőt, vagy azonnal vigyük a gyermeket orvoshoz, mivel ilyen esetben több napos kórházi ellátásra, megfigyelésre is szükség lehet! Szembe kerülés esetén szemmosás és minden esetben orvosi ellátás szükséges.

A mosógélkapszulák és egyéb anyagok által okozott mérgezésekkel kapcsolatban bővebb információt talál az OKBI honlapjának ETTSZ és Mérgezés SOS oldalain.

Országos Kémiai Biztonsági Intézet

Gyorslinkek