Gondozás
Gondozás / Otthon

A gyermek és a kutya

A kutyát tartó és gyermeket tervező vagy nevelő pároknál felmerülhet a kérdés, hogy hogyan hat a gyermekre akár fizikailag, akár lelkileg a kutya jelenléte? Elkaphat bármilyen fertőzést vagy betegséget a kutyától a gyermek? Igaz, hogy a kutya terápiás hatással lehet a környezetére? A kutya emberre gyakorolt hatásai, valamint kutyatartással kapcsolatos tanácsok szülőknek.


Miért jó az embernek a kutya?

Ha a felelős állattartás szabályait betartjuk, a kutya nem csak fizikai, de lelki és szociális segítőként is szerepelhet az életünkben. Számos amerikai, skandináv és angol kutatás bizonyítja az állatok emberre gyakorolt pozitív hatását, a kutyák például megérzik az epilepsziát, és általános tapasztalat, hogy az állattartók ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből, összességében pedig tovább élnek, mint azok, akik nem tartanak állatot. (Az állatterápiáról bővebben itt>>)

Az ember már kisgyermekkorától ragaszkodik az állatokhoz. A kis csecsemőket is állatos motívumok veszik körül: macis, cicás, kutyás takaró vagy rugdalózó, állatos mesék, plüssjátékok, amelyek mind-mind az ősi, ösztönös állatszeretetről tanúskodnak.

A tinédzserek számára igazi „biomediátor” lehet a kutya, például két kutyatartó iskolás között akár életre szóló barátság is kialakulhat.

Amerikai pszichológusok, pszichiáterek kifejezetten ajánlották a fiatal pároknál a kutya otthoni tartását, egyfajta próbaként arra, hogy hogyan tudják közösen végezni a gondozást. A megosztott felelősség (ki viszi le a kutyát sétálni, ki ad neki enni, inni, ki viszi állatorvoshoz, ha beteg, stb.), a gondoskodás a másik, kiszolgáltatott élőlényről, a nevelési elvek kialakulása segíti a pár majdani szülővé válását.

Az idős, egyedül élő embereknél a kutya jelenléte nagyon kedvezően ellensúlyozza az „üresfészek-effektus” érzését, hiszen így van kivel törődniük. Az állatokért érzett felelősség idős korosztálynál és a betegeknél azt válthatja ki, hogy többet foglalkoznak saját magukkal is. Egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórban vagy súlyos érelmeszesedésben szenvedő idősek többet mosolyognak és mozognak, vidámabbak, barátságosabbak és többet kommunikálnak.

Hogyan előzhetők a kutyák emberre is veszélyes betegségei?

Járványügyi szempontból az alábbi három betegség megelőzése kiemelten fontos a kutyáknál.

1.Veszettség. A veszettség elleni védőoltás beadásáról kötelezően gondoskodnia kell a kutya gazdájának, ellenkező esetben pénzbírságot kell fizetnie. Amint a kutya elérte a 3 hónapos életkort, onnantól kezdve 1 hónapon belül be kell oltatni, majd ezt fél év múlva meg kell ismételni. Ezt követően évente kötelező a veszettség elleni oltás. A törzskönyvezett kutyák esetében egyértelmű az oltás követhetősége, de az állatorvosok ma már legtöbb esetben minden általuk oltott kutyát regisztrálnak, és az oltás elmulasztása esetén a gazdát figyelmeztetik. Sajnos a kóbor állatok esetében már nehezebb a nyomon követhetőség, annak ellenére, hogy a 2013. január 1-jétől kötelező a 4 hónaposnál nagyobb kutyákat chippel ellátni.

2.Gümőkór vagy TBC. Régebben nagyon elterjedt és halálos betegség volt, ma már azonban védőoltással szintén hatékonyan megelőzhető. Mivel a TBC elleni BCG-oltás már újszülöttkorban kötelező, így a gyermek védettséget kap a fertőzéssel szemben.

3. Férgesség. A különböző férgek (pl. galandféreg) sok problémát okoznak a kutyáknak. Az állatorvosok negyedévente ajánlják a féreghajtást, ezzel hatékonyan megelőzhető a betegség kialakulása.

(A cikk az Egészségfejlesztés folyóirat 2010/5–6. számának felhasználásával készült.)

Gyorslinkek