Legfrissebb tartalmak

Csecsemőkori csípő problémák, csípőtorna

Az újszülöttek vizsgálatai között szerepel a csípő szűrése is. Ezt a vizsgálatot mind a kórházban, mind a háziorvosi ellátásban elvégzik, majd 4 hónapos korban megismétlik. Több ok vezethet a csípőproblémák kialakulásához: örökletes és szerzett tényezők. Ez utóbbiak közül a leggyakoribbak: a méhen belüli téraránytalanság (nagy születési súlyú baba), a medencevégű fekvés (farfekvés), a kis mennyiségű magzatvíz és vannak, lehetnek ma még ismeretlen okok is. Tény, hogy leányoknál gyakrabban fordul elő.


Mi az, amit a szülők is észrevehetnek?

A comb és farredők aszimmetriája, vagyis egyik oldalon több redő, ránc, „hurka” található, mint a másikon.

Az érintett oldali láb látszólagos megrövidülése, amit abból vehetnek észre,  mintha rövidebb lenne az egyik végtag.

A csípőízület merevségét észrevehetik, ha hanyatt fekvésben a baba mindkét térdét behajlítják 90 fokig és terpeszbe nyitják combjait (az elfogadható normál érték: leányoknál = 90 fok, fiúknál = 80 fok).

Mi a csípőficam?

A csípőízület rendellenes, visszamaradt fejlődése, ami már a méhen belüli időszakban kialakul. A ficam általában a születés során vagy utána alakul ki, ami azt jelenti, hogy eltávolodik a csípőízület és a hozzá kapcsolódó combcsont feje egymástól. A csípőizület fejletlensége nem minden esetben jár ficammal, de azt is kezelni kell, mert később komoly mozgásszervi problémákat okoz.

A gyermeket először megvizsgáló orvosok, ha rendellenességet tapasztalnak, további szakvizsgálatot kérnek, amit ortopéd  szakrendelésen végeznek el, kiegészítve ultrahangos-, esetleg röntgen felvételekkel. A kapott eredmények alapján döntik el, mi a megfelelő kezelés, és a javasolt torna.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a csípőficam kezeléséhez?

· A csípőtorna lazítja az izmokat, növeli a csípőízület mozgásterjedelmét és segíti az egészséges combfej növekedését.

· Terpesz pelenkaviselete, amelynek célja, hogy a baba csípője minél nagyobb terpeszben (abdukcióban) legyen.

· Speciális (Pavlik) kengyelt kell viselni csípőficam esetén orvosi javaslatra. Ez egy bőrszíjakból álló rendszer, amelyet állandóan kell hordani (pelenkacsere és fürdetés alkalmával levehető. A baba megszokja ezt a testtartást, nem fájdalmas a viselet, ami több hónapot vehet igénybe. A kengyelt ortopéd orvos állítja be és időnként átállítja a csípő további fejlődése érdekében.

A csípőtornát napi egyszer minden újszülött csecsemőnél érdemes elvégezni, de akinek ortopéd orvos javasolja, annak naponta többször szükséges, a gyógyulás érdekében.  A csípőkötöttség mértékétől függ, hogy milyen gyakorlatokat és milyen gyakran kell végezni. Fontos szempont, hogy kislányt vagy kisfiút tornáztatunk, mert a kislányok esetén terpesztéskor a comboknak kétoldalt a fekvő felületre le kell érniük, de a fiúknál erre nincs szükség.

A csípőtornát nagyon óvatosan és fokozatosan kell végezni. Ennek hiányában sérülést is okozhatunk a gyermeknek.

Baba csípőtorna tippek:

- Biciklizés

A baba a hátán fekszik, fogjuk meg a két lábszárát.  Az egyik oldalon hajlítsuk be a baba térdénél és combtőnél a másik láb nyújtva marad.  Ezt végezzük egyenletes ütemben felváltva, 10-szer.

- Páros csípőkörzés

A baba a hátán fekszik, fogjuk meg a mindkét lábszárát. Hajlítsuk be a combját úgy, hogy a combja a derekával 90 fokos szöget zárjon és nyissuk szét térdeit oldalra, ameddig könnyen megy, majd körözzünk óvatosan kifelé páros lábbal. Ismételjék a gyakorlatot 10-szer.

- Csípőkörzés egy oldalon

A baba a hátán fekszik, fogjuk meg az egyik lábát, hajlítsuk be a combját 90 fokig és nyissuk oldalra, ameddig könnyen megy, majd körözzünk a combbal kifelé. A másik lábat tartsuk a fekvő felületen nyújtva egy határozott fogással.  Ismételjék meg 10-szer jobb, majd 10-szer a baloldalon. Szükség esetén a fejlesztendő oldalon dupla mennyiségben végezzék el a gyakorlatokat.

- Csípőterpesztés

A baba a hátán fekszik, fogjuk meg a két combját a térde fölött. Hajlítsuk be a combhajlatnál 90 fokig, és nyissuk oldalra ameddig engedi, vigyük tovább 1 millimétert és tartsuk 10 másodpercig. Ismételjék meg 6-szor.

További gyakorlatokért kérdezze meg gyógytornászát!

A csípőtorna könnyen megtanulható szakember (orvos, gyógytornász) segítségével, de fontos, hogy helyes, biztonságos, határozott mozdulatokkal, megfelelő ismétlésszámmal, erővel végezzék.

Nem tanácsos: a babát pólyába tenni.

Fontos az előírt ortopédiai ellenőrző vizsgálatok betartása, a helyes gyógytorna betanulása, a gyógytornász tanácsainak betartása a mindennapi helyes testhelyzetek kialakítására, hogy a csípők kellő terpesztését biztosítani lehessen.

A csípőproblémáknál is, mint minden egyéb betegségnél is, nagyon hasznos a mihamarabbi felismerés, az orvosi diagnózis és a helyes kezelés elkezdése.


Kovács Andrea (gyermekgyógytornász) cikke alapján szerkesztette Várfalvi Marianna

Gyorslinkek