A gyermek fejlődése

Hallás

Egészséges gyermek 2 hónaposan

  • Beszédhangra figyel, megnyugszik.
  • Kurjongat, saját hangján is meglepődik akár.

2 és 4 hónapos kor között

Az öröm kis sikkantásokat, egyéb hangokat csal elő a kisbabából. Mikor egyedül van, hasonló aktivitást vált ki saját hangja is. Két hónaposan még nem érzékeli pontosan, hogy ő az, aki a hangot adja, de tetszik neki, így újra és újra megfeszíti hangszálait, és levegőt présel a torkán át. Megunhatatlan játék ez a saját testével. Ekkor a sírást már az esetek többségében abbahagyja a hangunkra, és figyelni kezd. Ahogy tanulja a hangok jelentését, fokozatosan már nem minden hangos és hirtelen zajra rezzen össze. Tehát ez a változás egy tanulási folyamat első lépcsője, mely során a gyermekek megtanulják figyelmen kívül hagyni a számukra jelentéktelen, életüket nem befolyásoló zajokat, és elkezdenek figyelni a fontos hangokra, mint a becézgetésre, éneklésre, kedves zenéjükre, dalocskájukra. Mindemellett ekkor még nem tudják, hogy a tárgyak akkor is vannak, amikor nem látják azokat, ezért a hang forrását még nem keresik, szemüket, fejüket általában a zaj irányába fordíthatják, de nem mindig. A négy hónapos kisbaba megkülönbözteti édesanyja (gondozója) hangját másokétól. A legfontosabb személyeken keresztül tanulja hallani a dallamot és a hangzók közötti különbséget. Ebben az életkorban még a magas hangok a figyelemfelkeltőbbek a számára, de már a mélyebb, férfi hangokat is el tudja különíteni, és figyel a beszélőre.

Ebben az időszakban nagyon fontos lesz a babákkal folytatott beszélgetés. Az emberi hang a legérdekesebb és a legfontosabb a picik számára, nem csak a hallás fejlődése szempontjából. Nincs szükség különleges zajok keltésére, de a baba körüli eseményeket mindig hanggal jelezzük előre. Ez azért lényeges, hogy a figyelmi készültségüket fokozzuk. Szólítsuk meg, mielőtt megjelenünk a kiságya mellett, hívjuk fel a figyelmét a csengetésre, ha valaki érkezik, a víz csobogására, mert fürödni fog, stb. Pelenkázás közben sorra elmondhatjuk neki, mit teszünk, mi történik vele – ez a játékos „hangoskodás” segít hallani a világot, de segít abban is, hogy az eseményeket előre jelezzük a számára, így kevésbé riad meg, tudni fogja, mi történik körülötte, vele.

Ebben az időszakban fog összeállni a baba fejében az elemi összefüggés, hogy amit csinál, az hatással van a környezetére. Ha a kicsi hangot ad, akkor figyeljük meg, mit szeretne. Eddigre már mi is megkülönböztetjük a sírásait, most még tovább tudjuk ezt fejleszteni. Használjunk ki minden pillanatot a beszélgetésre, de várjunk a baba hangadására is, ne csak mi beszéljünk hozzá, hagyjuk, hogy ő is szóljon hozzánk.

A játékokkal is óvatosan kell bánni. A mindenféle csörgő, zörgő, zenélő kütyü nyugtalanná teheti a kicsit, ez akár elalvására is kihathat. Átgondoltan használjuk ezeket a játékokat, hogy aktivitását fokozzák, ugyanakkor pihenésében ne zavarják.

Sokan ilyenkor kezdenek el aggódni gyermekük hallásával kapcsolatban. Vagy azért, mert nem ad elég hangot, vagy pedig, mert nem figyel fel a zajokra. A fentebb leírtak alkalmasak arra, hogy egy kicsit érleljék a csecsemő hallási figyelmét. Azonban ha ezek nem sikeresek, forduljunk szakemberhez!

Gyorslinkek