Gyermek és család
Gyermek és család / Gyermeknevelés

Ha nem eszik a gyerek

Mi lehet az oka, ha gyermekünk étvágytalan? Mit tehet a szülő a különböző korú csemeték étvágyáért?

Csecsemőkorban az elválasztás időszakában idő kell hozzá, hogy a baba egy-egy új ízhez hozzászokjon. Nem kell minden nap újfajta étellel kínálni, hanem akár napokig is egy fajtával érdemes próbálkozni, amíg megbarátkozik az ízével. A kicsiknek is lényeges, hogy a családtagok együtt étkezzenek, nyugodt környezetben, ezért ezt meg kell teremteni számukra. Jó, ha az étkezések nagyjából azonos időpontokban zajlanak.


A kisgyermek tányérján lehet valamilyen mesefigura, így ha megette az ebédjét, a jutalma, hogy felbukkan a kedves motívum. Kicsit nagyobbaknál az ételek díszítésével is próbálkozhatunk. Amikor egy nagy tányér ételt teszünk a rosszevő gyerek elé, frusztrációt okozhatunk bennük. Kis adagokban kínáljuk! Gyakran ott követjük el a hibát, hogy hagyjuk az asztalnál játszani vagy tv-t nézni. Ha már hozzászokott, nehéz leszoktatni. Az asztalra helyezhető ilyenkor a kedvenc játéka, de ne játsszon, csak nézegesse, ha megette, újra folytatódhat a játék. Érdemes a gyermeket bevonni a vásárlásba, közben pedig megbeszélni vele, mit is enne szívesen. Fontos, hogy sose mutassuk ki, hogy idegesek vagyunk amiatt, hogy nem akar enni. Ezzel csak fokoznánk a problémát, mivel úgy érezné, minden az ő étkezése körül forog. A rostdús táplálkozás is eredményhez vezethet, főleg ha székrekedés is fennáll.

TIPP 

Sose erőltessük az ételt, mert csemeténk megundorodhat tőle, és ezzel csak további étkezési zavarokat generálunk. 

Csak azután érdemes orvoshoz fordulni, ha már minden trükköt bevetettünk. Egy teljes vérkép felfedheti a valódi problémát. Vitaminhiány esetén általában megoldja az étvágytalanságot, ha napjában többször kínáljuk gyermekünket zöldséggel és gyümölccsel. A C-vitamin, és a B-vitamin család étvágyfokozó hatásúak, de a vashiány megszüntetése is segíthet. Orvosi javaslatra kipróbálhatók a keserű gyógyteák, melyek hatására az emésztőenzimek működése fokozódik, de ezeket nem szabad hosszú ideig fogyasztani Egyre gyakoribb probléma manapság az ételallergia és az ételintolerancia, mindkettő okozhat étvágytalanságot. Kisgyermekkorban a tejfehérje allergia okozza a legtöbb problémát. A lisztérzékenység és a tejcukor érzékenység a táplálék intolerancia csoportba tartozik. Előbbi esetében a glutén a bűnös, utóbbinál pedig egy hiányzó enzim, a tünetek az étvágytalanság mellett leggyakrabban hasfájás és hasmenés. Ilyenkor bőrteszt, hidrogén kilégzési teszt vagy vérvizsgálat segíti a diagnózis felállítását. Vannak gyermekek, akik lelki okok miatt utasítják vissza az ételt, ilyenkor pszichológus segíthet. A főként kamaszkorban kialakuló anorexia és a bulímia is lelki eredetű.

Szekeres Anita dietetikus

Bethesda Gyermekkórház

Gyorslinkek