A gyermek fejlődése

Látás

Egészséges gyermek 4 hónaposan

 • Édesanyja arcát felismeri.
 • Tekintetével és fejfordítással minden irányba követi a mozgó tárgyat (azaz oldalra, fel- és lefelé egyaránt képes erre).
 • Egyik tárgyról a másikra váltja tekintetét.
 • Támasztott ülő helyzetben lefelé tud nézni.

4 és 6 hónapos kor között

A baba általában szívesen nézelődik, ezzel tölti ideje java részét csecsemőkorában. Fejét oldalra fordítva nézegeti a kezei, ujjai mozgását. Ahogy telik az idő, egyre inkább az összetett tárgyak kötik le a figyelmét, amelyeknek részleteit szemével is letapogatja, de egyben a szájával, ujjaival is felfedezi. A világ egyre színesebbé válik számára, kezdi elkülönülten látni a színeket. Ebben az időszakban a nézelődés továbbra is megmarad, de egyre inkább az aktív mozdulatait fogja nézni. Tekintete és vizuális figyelme segíti, hogy minél pontosabban nyúljon a tárgyak felé. Mozdulatai célirányosak lesznek, így tudja majd pontosan megragadni a tárgyakat. A megfogott tárggyal aztán egyre többféle mozdulatot tud megcsinálni, és ezzel a tekintet fókuszálását is gyakorolja. Játék közben saját magát edzi a teste középvonalán áthaladó, követő tekintésben. Hat hónapos korra már összehangoltan teszi át a tárgyat egyik kezéből a másikba, és ezt folyamatosan, megszakítás nélkül tudja követni a szemével is.

Nézelődéskor szívesen figyeli a mozgást: már nemcsak a szélfútta faleveleket, a függöny mozgását, hanem más mozgó tárgyakat, még inkább a jövő-menő embereket. Nagymozgásainak fejlődése és kíváncsisága fogja segíteni abban, hogy egyre távolabbi tárgyakat, személyeket vegyen észre, és azok mozgását kövesse. Észrevétlen tréning ez a látási funkciók gyakorlására.

Az egyik legáltalánosabb probléma, hogy mikor a család tévét néz, a baba is látja a képernyőt. Természetesen ez a mozgó, állandóan változó kép vizuálisan izgalmas számára, és le sem veszi róla a tekintetét. Igen ám, de ez túl erős inger, és nem tesz jót sem a fejlődő idegrendszerének, sem a szemének. Szeme így egy kisebb területre koncentrál, az ott látható gyors mozgásokat igyekszik követni, és nem tudja lassabb mozgással gyakorolni a közelre és távolra nézést, vagy a szem mozgatását. Ez később hátrányt jelent majd a baba szemének egészséges működésében, esetleg korábban alakulhatnak ki bizonyos szembetegségek. Próbáljuk úgy alakítani a teret, hogy a kicsi ne lássa a tévét (pl. függönnyel, vagy két szék közé feszített pokróccal is eltakarhatjuk).

Ügyelni kell ekkor arra is, hogy ne legyenek olyan apró dolgok a baba körül szétszórva, amit szájába véve hirtelen lenyelhet! Már jól látja és érdekli is a sok apró tárgy (pl. gyöngy, összerakható játékok elemei stb). A hasaló csecsemő igazi kis „porszívó”, akinek figyelmét nem kerülik el a lepotyogott morzsák, szétgurult kis csavarok, játékalkatrészek – ezért mindig legyünk körültekintők, amikor a babákat letesszük a földre!

A babák látásfejlődésével kapcsolatban mindenkor figyelemfelhívó a látás fejlődése szempontjából:

 • ha a baba sokkal nyugtalanabbá, bizonytalanabbá válik háton fekve, mint hason;
 • ha sokszor tartja csukva vagy félig nyitottan a szemét;
 • ha leginkább csak az ablak vagy lámpák felé fordul;
 • ha hason fekve a könyök-, illetve az alkartámaszkodás nem alakul ki, és ennek nem az izomzat az oka;
 • ha inkább ütöget, vagy pontatlanul nyúl a tárgyak felé;
 • bár elmozdul a térben, a fejét és tekintetét inkább a földre szegezi;
 • hívó szóra nehezen találja meg a felnőtt arcát.

Ezekben az esetekben mindenképpen további vizsgálatokra van szükség. Amennyiben a szemészeti vizsgálat után a csecsemő szemüveget kap, akkor annak viseléséhez kérjünk tanácsokat. Léteznek speciálisan a csecsemőknek kifejlesztett, nagyon jó, rugalmas kerettel készülő szemüvegek, de ezek sem minden babának megfelelőek. Kérjünk az optikustól kipróbálási lehetőséget! A fejen való rögzítésnek is több lehetősége van,  leginkább a szár folytatásaként működő gumis megoldást ajánlják, de sok babának már ebben a pici korban is jobb az ún. „korbácsos” szárú szemüveg (a szár visszakunkorodik, kicsit bekanyarodik a fül mögé). A nagymozgások beindulásával a szemüveg viselése biztosan nehezített lesz, de ennek ellenére tegyük fel a gyermekre! A baba világra nyitott érdeklődését, aktivitását, kíváncsiságát csak jól működő érzékszervek birtokában tudja megtartani. A látás minőségi romlása a felfedező kedvét szegheti, és egyoldalúvá válhat az ép érzékszervek és tapasztalatok irányába – ezek pedig fejlődését korlátozhatják.

Ha a pici koraszülött volt, akkor a látás minőségének javulása lassabb ütemű lehet nála. Ebben az esetben a látható dolgokat erősítsük fel a baba számára. Tegyünk köré erős kontrasztos nézegetni való tárgyakat, válasszunk nagyon élénk színű játékeszközöket, ha lehet egyszínű játszószőnyeget, hogy az azon lévő tárgyak jobban kiemelkedjenek a környezetből, és ezáltal könnyen láthatóvá váljanak. Esetenként jó játék lehet egy jól besötétített helyiségben, például a fürdőszobában az áttetsző játékok átvilágítása zseblámpával, és azok nézegetése. Ez a játékos helyzet nagyon jó tréning a baba szemének, de egyszerre csak rövid ideig (kb. 5 percig) szabad ezt játszani, mert nagyon fárasztó a kicsinek!

Gyorslinkek