A gyermek fejlődése
A gyermek fejlődése / 12–15 hó / Önkiszolgálás
Önkiszolgálás

Egészséges gyermek 12 hónaposan

  • Apró falatokat hüvelyk- és mutatóujjával felcsippent és a szájába tesz.
  • Megjelenik a harapás és a rágás.
  • Az állkapocs tartása jól kontrollált, mozgása ritmikus.
  • Iváskor a poharat döntve megtartja, az ital még mellécsuroghat.
  • Folyamatosan több kortyot képes pohárból inni.
  • Öltöztetésnél segít, amikor a kezét a ruha ujjába illesztik, igyekszik átdugni, fölemeli a lábát a cipő, zokni vagy a nadrágszár fölhúzásához.
  • Tisztálkodásnál segít, fogja a szivacsot, a fésűt, a fogkefét, és a megfelelő testrészhez viszi.

12 és 15 hónapos kor között

A gyermeket mind kevésbé kell biztatni az önállóságra, ő maga lesz az, aki egyedül szeretne egyre több dolgot elvégezni maga körül. Nagy szükség van a türelemünkre, kivárásunkra és arra, hogy erősítsük meg, biztassuk a gyermeket önállósági törekvéseikben. A pelenkázásnál nem szívesen fekszenek már a hátukra, kiszolgáltatott, természetellenes helyzet ez a számukra, ezért érdemes a földre letelepedni vele, és álló helyzetben tisztába tenni úgy, hogy a gyermek valamibe kapaszkodik.

Vannak az élet során olyan helyzetek, amikor kedves és derűs a viszony kisgyermek és a szülő között, de mégsem érdemes ezeket összekeverni a játékkal. Ilyenek a gondozási helyzetek, az evés, a tisztálkodás, az öltözködés kialakításának folyamata. Ilyenkor is fontos a gyermek játékos kezdeményezéseire kedvesen, barátságosan reagálni, de nem jó elterelni a figyelmét arról, ami történik. A pelenkázás közben ne játék odaadásával tartsuk egy helyben a kicsit, hanem inkább beszéljünk hozzá, kommentáljuk a történéseket, kérjük az együttműködését, például a krém vagy a pelenka odaadásában. Lényeges, hogy evés közben ne játékokkal, tévénézéssel tereljük el a figyelmét annak érdekében, hogy mégis megegye azt a falatot, amit nem akar. Igazodjunk az ízléséhez, és fokozatosan bővítsük az ételek sorát vagy növeljük a mennyiséget. Következetességgel minden gyermeknek meg lehet, és fontos is megtanítani, hogy az étkezésnek helye van. Nem jó, ha mi rohanunk utána minden falattal – várjuk meg, míg ő jön oda enni, és ültessük be a székébe. Mindenképp kapjon a gyermek is akezébe kanalat miközben etetjük, mert már maga is próbálni fogja az önálló kanalazást. Vegyük figyelembe azonban, hogy az ilyen korú gyermek még nem tud önállóan jóllakni, még ha tud is kanalazni pár falatot, ezért jó a „kétkanalas módszer”, mert egyrészt önállóan kanalaz, közben egy másik kanállal mi etetjük – így meglesz az önállóság élménye, és a szükséges mennyiség is elfogy.

Gyorslinkek