A gyermek fejlődése
Látás

Egészséges gyermek 12 hónaposan

  • A távoli tárgyakat is jól látja.
  • Észlel téri viszonyokat: távolság, mélység, magasság stb.
  • Nézeget képeskönyvet.

12 és 15 hónapos kor között

Ahogy a gyermek mozog, úgy fejlődnek a látási funkciói is. Kifejezetten kedvelik is azokat a játékokat, ahol a szemük, látásuk is tréningben marad, amikor három dimenzióban mozdul a világ. Szeretnek fejjel lefelé lenni, szeretik, amikor minden megfordul: két lábuk között kinézni például, vagy lógni a felnőttek öléből. Nagyon élvezik a hintázást is, figyelik, hogyan közeledik, távolodik a fa lombja, hogyan látják a parkban szaladó kutyát vagy a babakocsit, stb. A szabadban tartózkodás nemcsak a levegőzés és a játék miatt, hanem a látás érése szempontjából is lényeges – hiszen a szabadban lényegesen több a látnivaló.

Lehetőleg olyan összetett játékokat adjunk a gyermeknek, amelyek több érzékszervére hatnak. Nemcsak a boltban vásárolt műanyag játékok alkalmasak erre, hanem a természetben lévő dolgok (pl. gesztenye a héjában, kavicsos ösvény, terasz járólapjának csíkjai, hálózata stb.) is érdekes és fontos ismereteket adnak. A lehullott falevelek közötti keresgélés is nagyon jó játék az apróságoknak. Bent a szobában egy nagy tál lencsébe rejtett parafa dugó vagy a kendők kupaca alá dugott kedvenc plüssmackó keresgélése, a homályos szobában az elemlámpával való játék – mind kedves időtöltés a kicsiknek is, nekünk is.

Ekkor már adhatunk a gyermeknek bonyolultabb ábrát tartalmazó könyvecskét, de még mindig ne olyat, ami túlságosan részletgazdag. A könyvek egyszerű cselekvést is ábrázolhatnak, de még nem ez a lényeg, hanem a figura felismerése.

A gyermekek látásának élessége romolhat, vagy előfordulhat, hogy a különböző funkciók nem érnek meg megfelelő ütemben. Ha többször esik, botladozik a kicsi, nekimegy a dolgoknak, az a térlátás sérülése vagy a gyengén látás miatt is előfordulhat. Forduljunk orvoshoz! Szemüveggel általában jól korrigálható a gyengébb látás. A látótérkiesés vizsgálata szakember feladata.

Gyorslinkek