Várandósság, szülés
Várandósság, szülés / Szülés, születés

Szülés, születés

A táplálékallergia, -intolerancia megelőzése a várandósság, szoptatás idején

2015.08.12.

Amíg az ember csak önmagáért felelős, könnyebben eszik, iszik olyat, és annyit, amivel már túllépi a szervezete tűréshatárát, és allergiás vagy eltúlzott reakció adja tudtára, hogy letért a számára megfelelő étrendről. Akkor azonban, amikor egy nő gyermeket vár, vagy már/még szoptat, sokkal jobban meg kell gondolnia, hogy mi kerül a tányérjára, mert ezzel egy másik (ikrek esetén több) ember egészségéért is felelős. Amennyiben a családban előfordult már allergiás, és van rá mód, érdemes a fogamzást is úgy időzíteni, hogy a szülés ne pollenszezonra essen. Ennek azért lehet jelentősége, mert számos táplálékallergén keresztreakciót adhat a légúti allergénekre, így a pollenekre is. Mivel a várandósság alatti étrend alig van hatással a gyermek allergiás megbetegedésére, ezért a kismama számára nincs szükség különösebb étrendi megszorításra, ez alól csupán a földimogyoró fogyasztása jelent(het)i a kivételt. Az étrend összeállításakor törekedni szükséges az ómega-6/3 zsírsavak megfelelő arányára: előnyben részesítendők az ómega-3 zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó növényi olajok (például repce-, lenmag-, dió-, szőlőmag-, olívaolaj) és magvak (dió, lenmag, mandula, stb.). Kedvező hatásúak a pre- és probiotikumokat egyaránt tartalmazó készítmények (joghurt, kefir, stb.) fogyasztása, amelyek csökkentik az atópiás betegségek (például: allergiás asztma, táplálékallergia) kialakulásának kockázatát. Az esszenciális zsírsavak, illetve a pre- és probiotikumok fogyasztása az allergia kialakulásának megelőzése céljából a szoptatás alatt is javasolt.

Gyorslinkek